Blog Selamat Tinggal

26 January 2012

48 Cinta Aiskrim Roti: Bercinta Sebelum Kahwin




Suatu petang pukul, 6.40 petang. Seorang makcik telah diziarahi oleh anak sedara pompuannya yang umur 21 an. Lalu makcik mengajak anak sedaranya itu bertenggek di tepi sawah makan aiskrim roti.

Gadis: Makcik, saya ada baca artikel Hilal Asyraf, penulis tersohor tu. Tajuk dia, "Cinta Sebelum Kahwin Itu Ada. Halal." Tak berapa paham ah. Cuba makcik terang sikit.

Makcik: Amboi cairla eskrim makcik camni duk terang. Biasalah ayat dia tu banyak sikit bunga. Hang ni takkan tak paham. Hah apa yang tak clear?

Gadis: Cinta sebelum kawin betul ke ada?

Makcik: Ada je. Ada dua jenis. Satu, cinta sebab nak kahwin. Dua, cinta sebab nak couple. Kenapa makcik cakap ada? Satu, bila hang nak kahwin hang kena tengok dulu pasangan hang tu. Sunat kot tengok pasangan yg kita nak kahwini ni. Adakah hang nak kahwin kalo hang tak berkenan dengan pasangan hang tu?

Gadis: Of coz la nak yg berkenan di mata dan di hati!

Makcik: So, berkenan ni bila hati hang suka. Dari bibit suka tu lah timbul sayang. Dari sayang timbullah cinta. Bezanya, memula ni tidaklah cinta sepenuhnya, mukaddimah baru. Ha, ada berani kata takde rasa cinta? Jangan duk kelentong makcik org tua, lama makan garam masin dari hang. Cinta kat ajnabi ni boleh bila nak kahwin. Tapi ada syaratnya.

Gadis: Apa syaratnya? (Membulatkan mata kat makcik)

Makcik: Syaratnya betul2 nak kahwinlah. Utk orang2 yg mmg bersedia nak kahwin. Utk yang serius2 sahaja. Yang penting sekali, tidak melengah2kan proses ke arah itu. Ni berkenan dan bercinta sampai 5-10 tahun. Tu bukan cinta dah tu. Tu namanya tolong mempercepatkan proses penuaan pasangan masing2. Dah tua, tinggalkan..cari yg muda. Hak ela. Lepas dah lama bersama, baru nak kata, "kita tak seswai lah, tak sefahaman, takleh masukk.."

Gadis: Halal tu camana plak?

Makcik: Rasa cinta tu ok. Tapi yang PERGI BERCINTA tu yang tak ok. Islam suruh PERGI BERKAHWIN. Bila bercinta, nak tiru adegan2 percintaan dalam cite Korea la plak. Tu mmg tak halal. Yang halal di sisi Islam, tumbuh rasa cinta untuk segera nak kahwin.

Gadis: So camana sebenarnya cinta yg sblm kahwin ni?

Makcik: Cinta sebelum kahwin utamanya adalah cinta yang segerakan perkahwinan. Tak perlulah nak letak ikatan apa-apa "bf" or "gf". Datang ke rumah famili, "tanda" betul-betul dengan wali si pompuan. Minta izin, ikat janji dengan abah dia, "saya nak kahwin dengan anak pakcik ni". Direct je. Ikat dengan abah dulu, bukan pepandai ikat dengan anak bagi cincin tanda sendiri.

Gadis: Contact2 camana lak? Harom ke?

Makcik: Bukan takleh tepon, takleh sms, takleh chat, takleh fb, boleh je. Tapi biar berpada-pada lah. Eloknya, benda yang penting2 dan yg perlu je. Sebab sentiasa set dalam kepala, "Aku nak cakap puas2 dengan dia lepas nikah nanti." Takkanlah sampai nak call, nak sms utk bincang pasal hal2 perkahwinan dan pertunangan pun haram. Susah betul nak berkomunikasi. Macam nak kahwin ngn pokok kayu. Kalau boleh call mak ayah or org tengah, tu terbaik. Kalau terpaksa gak kena contact si empunya diri, nak wat camana kan?

Gadis: (Angguk2 olok2 paham). So camana lak bercinta bersayang-sayang sebelum kahwin?

Makcik: Kalau tatau nak kahwin bila, tatau dapat kawin ke tak..tak bolehlah. Tapi, kalau dah jumpa famili semua dan dah ada perancangan, boleh je biarkan rasa tu tapi jangan la duk luahkan rasa sangat. Agak2lah. Cakap sekali dah lah, "eii tak sabarnya nak kahwin ngn awak nii~". Ni hari2 nak cakap "sayang". Lek la luhhh!~ Eloknya, simpan terus jiwang2 hang tu utk dihamburkan lepas kahwin nanti. Kikiki

Gadis: Cinta sebelum kahwin yg terbaiknya camana?

Makcik: Cinta yang apabila kita cinta seseorang itu samada diluah atau dalam diam, menyebabkan cinta kita kepada Allah makin bertambah. Makin rajin kita bangun tahajjud malam. Makin rajin kita baiki diri. Makin rajin kita istikharah. Makin sayang kita pada Allah. Makin kita dekat pada Allah. Makin kita rasa bersyukur pada Allah. Ingat dia, ingat Dia. Tapi lebih ingat Dia dari dia. (senyum)

Bila kita kata "cinta ini kerana Allah", maka mmg patut cinta kepada Allah kita tambahkan lagi. Tapi, jika "cinta kerana tidak ada sebab selain aku dah jatuh cinta padamu", yg sebenarnya kita dah tenggelam dgn nafsu dan kemahuan hati semata-mata. Sebab kita mulai hanya nampak dia, dan kita akhirnya lupakan Dia.

Gadis: Camana lak tentang majlis kahwin mahal? Standard2?

Makcik: Kalau hang laki, hang pilih je pompuan lain kalau dah mahal sgt. Ibaratnya, aiskrim roti ni haa harganya RM1 je. Sedap je pun. Tapi hang pi gak bodohkan diri beli Tutti Frutti yg kena timbang tu dengan harga sampai RM20 secawan. Rasa lebih kurang je padahal.

Gadis: Huhu. So macik, apa kesimpulannya?

Makcik: Tade sebab kita nak halalkan couple haram. Benda mudarat, buat apa nak halalkan. Islam tu mengutamakan "mencegah lebih baik dari mengubati." Dalam nak bercinta, cintalah ke arah nak kahwin. Jangan cinta couple memain. Senang je makcik nak tanyala pada couple yang berpacaran2, dating, bergayut2 siang malam ni:

"Hati korang rasa tenang ke dalam keadaan sedemikian?".

Couple memain ni ibaratnya macam lintah la. Janganlah jadi macam lintah. Hisap darah kita bukan main sedap, bila dah kenyang tergolek jatuh. Tapi, bekas hisapan tu berbekas sampai 2-3 hari tak hilang2. Contohnya macam lintah kat betis hang tu. kikiki.

Gadis: Apeeeeeeee~~~ Macikkkk~~~~ tulunn~~!!! (tercampak habis aiskrim roti ntah ke mana).

(Kelihatan makcik dah lama melarikan diri sebab beliau pon geli geleman ngn lintah)

2 Rabi'ul Awal 1433 H,
Selamat Tinggal.
Rusydee Artz.

48 comments:

  1. terbaikk laa akhi...santai ja dialog pendek nie. n yg pnting, ada mesejnya. hmm...sy kalau boleh, nak bercinta lepas bernikah. hehe ..lebih manis. tp, boleh kaa sy tahan drpd x bercinta? hmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh saja tahan. Tidak ada masalah. Saya tekankan bercinta sebelum kahwin bukan sunnah Nabi. Tapi jatuh cinta dan berkenan sebelum kahwin adalah dibenarkan. :)

      Delete
  2. oohhh.. baru faham dengan tajuk entri Hilal Asyraf tu. Dialog yang sempoi je tp ada makna di sebaliknya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya wujudkan dialog2 ni juga sebab ada 2-3 orang yang tanya saya sebab tak faham artikel HA.

      Delete
  3. wow..sangat terbaeekk!! n like ur blog..sempoi.. >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Biasa2 je pun :)

      Delete
  4. and love ur sketch..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum...bestnya dpt baca n3 ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt.. Sama2 :) harap dapat iktibar darinya.

      Delete
  6. Replies
    1. Makan nasik, jangan makan aiskrim.

      Delete
  7. cinta lepas kawin lebih manis,apa yg perlu bersabar ja,tak perlu bercinta.=),blog yg sntiasa best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. na'am. wlpn bagaimana kita cuba mengindahkan cinta sebelum kahwin dengan kata2 indah, tetap indah cinta selepas kahwin. :)

      Delete
  8. dulu sy pernah sukakan kawan sekelas time sekolah menengah. kami kawan rapat..xpernah dating dan xpernah jumpa tanpa sebab. sms dan YM je penghubung. sekarang selepas 3 tahun suka same suke, dier decide xmahu contact saya dah. Dier kata mahu berubah...dah x mahu hidup 'jahil' dengan cinta dunia nie.

    At first, sy sedih sgat tapi bila fikir balik pros and cons ade baik jugak dier buat mcm tu. Xyah bazir duit beli topup, apatah lagi free2 je topup dosa. Sekarang sy dah mampu hidup tanpa 'kawan rapat'.

    -Sekadar perkongsian sahaja. Usia remaja bukan hanya ntuk memikirkan soal cinta, banyak lagi yang kite boleh buat. kan! -

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar, jangan jadikan cinta dalam hati menguasai diri 24 jam. Kita ada life dan misi yg lagi utama.

      Delete
  9. Alhamdulillah, gud job lah..lebih faham fasal ni..
    inshaAllah, harapnya lepas ni takdak masalah lagi lah dok penin-penin pasal cinta sebelum kawen ni,huhu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga cepat2 lah kawin. Jangan mulakan cinta couple.

      Delete
  10. Alhamdulillah..tu yg Najah cuba buat..bgtau si lelaki..jika benar2x serius..dtg rumah jmpe abah
    :)
    Najah share di fb..t.kasih:-)

    ReplyDelete
  11. gud job.. ^_^ teruskan nukilan.

    ReplyDelete
  12. mesegnyer smpy ke hati ❤❤❤

    ReplyDelete
  13. mak cik tu sempoii laaa :D

    ReplyDelete
  14. Anonymous10:39 PM

    alhamdulillah terjawab sudah.terima kasih.mmg tengah hadapi dilemma ni :)

    ReplyDelete
  15. salam ziarah. ;)
    osem entri!osem blog!

    ReplyDelete
  16. btol gak mak cik 2 ckp... kalau la ms bleh diundur xda la ak nk bercinta sakan ngan ex aKU DULU.. BEK SINGLE PASTU DA JMPA yg btol2 boleh bimbing kita bt plan untuk kawen.. kawen muda lg bagus rasanya... elak maksiat

    ReplyDelete
  17. best bro....teruskan dakwah bro....

    ReplyDelete
  18. Hanya mampu tersenyum~

    ReplyDelete
  19. jadikan cinta sebahagian dari hidup,bukan hidup sebahagian dari cinta.yang pasti cinta Allah yang kekal abadi..

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah.. penerangan yang jelas.. :) bagaimanapun, bercinta selepas kahwin pasti lebih MANIS.. :)

    ReplyDelete
  21. thumbs up...well said!

    ReplyDelete
  22. kunjungan hangat.. kunjung balik ya. jangan lupa follownya.. :D

    ReplyDelete
  23. nice one.suke pada penerangan yang simple,jelas dan mudah difahami.bnyk persoalan sy mengenai stuff cintan cantun,terjawb :)

    ReplyDelete
  24. terbaik...!! mohon share ye.. ^^v

    ReplyDelete
  25. Anonymous1:43 PM

    penyampaian santai tp mdh difahami...

    ReplyDelete
  26. serius entry yag boleh menyedarkn manusia n bagus lahh,,
    banyak motivated

    ReplyDelete
  27. Anonymous8:26 PM

    nk tnya knp guna perkataan selamat tnggal?what the msg?

    ReplyDelete
  28. bagus entry ni..beri kesedaran..:)

    ReplyDelete
  29. bgus sgt info ini..terima kasih=)

    ReplyDelete
  30. simple artikel tapi banyak ilmu

    ReplyDelete
  31. suka sangat gan gambar2 & crta y diilhamkan lam blog ni....mmg dapat pgjaran untuk dri cdri...thanks

    ReplyDelete
  32. assalammualaikom,,,
    hemm elok lah kongsi ilmu y selalunya ramai remaja yang kurg phm mksod cinta nih

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum, mohon nak share ye abg :)

    ReplyDelete
  34. assalam. nak minta permission share yaa :)

    ReplyDelete
  35. Salam alaik. Minta izin share :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...